Wat zijn RFID- tag readers?

RFID is een afkorting van ‘radio frequency identification’. Het kan van een afstand verschillende data meten en kan zich bevinden in objecten of in levende wezens. 

De ontdekking van deze chipjes stamt uit de Tweede Wereld oorlog. Hiermee konden soldaten de tegenpartij opsporen. Chipjes met RFID- tag readers kunnen een bepaalde situatie vergelijken met de gewenste situatie. Is dit niet gelijk, dan zal het chipje een apparaat aansturen. Het is ook een chip die ons toegang kan geven tot informatie. We geven u een aantal voorbeelden. 

Beveiliging

De RFID- tag readers zitten verstopt in producten die worden verkocht in winkels. Als een persoon met kwade bedoelingen met een onafgerekend product langs de poorten bij de deur loopt, zal er een alarm afgaan. Philips ontdekte deze toepassing. C&A was de eerste winkel die dit systeem toepaste in de jaren 60.

In huis

Het wordt niet alleen gebruikt om winkels te beveiligen, u kunt het ook toepassen in een woning. Staat iets van waarde niet meer op dezelfde plek dat het hoort? Dan kunt u instellen wat er gebeurt: krijgt u een melding op uw telefoon, gaat er een alarm af of sluiten uw luiken. Het is niet alleen voor beveiliging handig, ook voor andere domotica doeleinden. Als de temperatuur in huis anders is dan de ideale temperatuur, zal de kachel bijstellen.

Dieren & mensen

De tag kan onder de huid worden geplaatst bij dieren en mensen. De chip kan informatie bevatten over medisch dossier, rijbewijs of het kan dienen als sleutel. Je ziet het vaker terugkomen bij huisdieren. Zo kunnen ze, als ze kwijt zijn, makkelijk worden teruggevonden door hun baasje.