Slim wonen komt van de Engelse benaming: smart home. Het wordt slim wonen genoemd omdat huishoudelijke apparaten in een slimme woning meer kunnen dan hun hoofdfunctie. Slim wonen maakt van uw woning een veiliger, energiezuiniger en comfortabeler huis. 

Slimme apparaten zijn apparaten die automatisch werken of waar een domotica systeem aangekoppeld is, waardoor u een stukje automatisering aan uw huis toevoegt.

Hoe is slim wonen ontstaan?

Slim wonen is comfortabel, maar voor de eerste mensen die hier gebruik van maakten, was het vooral een stukje zelfstandigheid. De eerste domotica systemen werden ontworpen voor mensen met een functiebeperking. Door de komst van de etheraansluiting werd domotica mogelijk voor meer mensen. Dit is voor het eerst geïntroduceerd aan het einde van de 20e eeuw. Het slim wonen van vandaag is een stuk geavanceerder dan toen en de ontwikkelingen gaan door.

Waarom slim wonen?

Slim wonen brengt veel voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan: het licht aan of uit zetten, camerabeelden opnemen of een zonwering in of uit doen. De apparaten communiceren met elkaar of met een basisstation: die zegt wat ze moeten doen. Hierdoor kun je op afstand je apparaten besturen of een bepaalde programmering instellen. Het doel van slim wonen is het leven van de mens comfortabeler te maken, veiliger te maken en energie en geld te besparen.

Wat kunt u met ‘slim wonen’?

Slim wonen bestaat uit een sensor die een signaal opvangt. Vervolgens verstuurt een curator een bericht naar de controller en deze voert een actie uit. Deze actie kan worden toegepast op verschillende apparaten en systemen.

  • Verwarming: regel verwarming op afstand of programmeer dat hij alleen in de avonden en het weekend aanstaat.
  • Verlichting: wanneer er beweging in een kamer is, zal het licht aangaan.
  • Bewegingssensor: door middel van beweging kan het systeem zien of er bijvoorbeeld iemand voor uw deur staat waardoor u een melding op uw telefoon krijgt.
  • Camerabeveiliging: camerabeveiliging houdt in de gaten wat er in en om uw huis gebeurt.
  • Andere huishoudelijke apparaten: zoals zonweringen, wasmachines, garagedeuren.