Wat is een modulair systeem?

Een modulair systeem wordt ook wel een bouwdoos systeem genoemd: het bestaat uit verschillende onderdelen, is verwisselbaar en is gemakkelijk uit te breiden.

Als iets modulair is, dan bestaat het uit verschillende onderdelen, die op zichzelf staand in principe ook functioneren. Het vereenvoudigd complexiteit, omdat het in onderdelen gezien kan worden.

Voorbeelden modulaire systemen

Je hebt modulaire systemen in de auto-industrie, hardware-industrie, bouw en je hebt modulair programmeren. Om een beter beeld te geven over modulaire systemen, kunt u het best de volgende voorbeelden doornemen.

  • Motorfietsen: omdat vervanging en reparatie goedkoper is bestaan vrijwel alle motoren uit verschillende onderdelen
  • Onderwijs: bij modulair onderwijs wordt leerstof opgedeeld in verschillende modules, dit wijkt af van de traditionele onderwijsmethodes.
  • Elektrische apparaten in huis: denk bijvoorbeeld aan domotica systemen. Verschillende geautomatiseerde elektrische apparaten in huis die worden bestuurd door een basisstation, dit is modulair als het bestaat uit verschillende onderdelen en deze kunnen worden uitgebreid waar nodig. Maar je hebt ook apparaten op zich die modulair zijn zoals muziek systemen die uit verschillende onderdelen (audiopaneel, opname apparatuur, boxen etc.) bestaan.