Wat is een intercom?

Een intercom is een manier om te communiceren tussen twee of meer personen. Het systeem bestaat uit een binnen- en buitensysteem.

Er bestaan twee soorten systemen: een point-2-point en een partyline-systeem. Met de point-2-point is communicatie tussen twee apparaten mogelijk en met het partyline-systeem is communicatie tussen meerdere personen mogelijk. Een modulair intercomsysteem is een intercom waar je meerdere toepassingen aan kan toevoegen.

Toepassingen intercom

Toepassingen van een intercom zijn bijvoorbeeld de babyfoon, de deurintercom en de verkeerspaal.

De deurintercom, ook wel de parlofoon genoemd, wordt bij de voordeur geplaatst en op een handige plek in huis. Hierdoor kan de bewoner praten met degene die voor de deur staat. Sommige systemen hebben ook een camerafunctie, waardoor je het ook kunt zien. Dit is vooral veel te zien bij flats, waarbij iemand vanaf boven de deur opent voor een bezoeker. Het dient als comfort, maar ook als beveiliging. U kunt namelijk op afstand zien wie er voor de deur staat.

Ook wordt dit systeem gebruikt om dingen op te roepen, zoals bijvoorbeeld een school of in een winkel. Hiermee wordt er een belangrijke boodschap kenbaar gemaakt aan een groter publiek. In dit geval kan het publiek niet terug praten in de intercom.