Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid is de ontwikkeling die ervoor zorgt dat de behoeften van het heden geen schade of tekortkomingen veroorzaken voor toekomstige generaties. Termen als verantwoord leven, ecologie, milieuvriendelijkheid, recyclen etc. worden allemaal geschaard onder duurzaamheid.

People, profit, planet: door het gebruik of verbouwen van grondstoffen kan de mens van welvaart genieten. Duurzaamheid zorgt ervoor dat volgende generaties hier ook nog van kunnen genieten.

Gevolg duurzaamheid

Als de mens niet zorgt voor een duurzame oplossing, zullen er geen brandstoffen meer overblijven. Dit is ook de reden waarom mensen vandaag de dag recyclen, biologisch eten, elektrische apparaten monitoren en milieuvriendelijkere auto’s rijden. Op deze manier blijft de aarde langer ‘gezond’, kunnen we hergebruiken, verbruiken we minder grondstoffen of leveren we input voor nieuwe grondstoffen. We maken de grondstoffen niet op. Zo kan de cirkel door blijven gaan.

Werking duurzaamheid

Als de huidige generatie alle fossiele brandstoffen opmaakt, dan zal er niks meer overblijven voor mensen in de toekomst. Fossiele brandstoffen zijn aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool en het wordt gebruikt voor verschillende energiebronnen. Door grootschalig gebruik komt er onder andere koolstofdioxide vrij, wat voor het broeikaseffect zorgt. Zo zijn er nog veel meer grondstoffen die op kunnen raken (niet goed voor de duurzaamheid) of de aarde ongezonder maken (niet goed voor het milieu).

Duurzame oplossing

Zo worden er ook overal ter wereld bomen gekapt. Een duurzame oplossing zou zijn: voor iedere boom die u kapt, dient u een nieuwe boom te planten. Zo blijft de cirkel rond gaan en is er nooit een tekort aan hout.