Wat is automatisering?

Automatisering betekent de vervanging van menselijke arbeid of handelingen door computers of machines. De term wordt veelal gebruikt in de procesindustrie en techniek. Langzaamaan begint automatisering in huizen en kantoren ook een doorgaander begrip te worden in onze moderne levens. Huishoudelijke en elektrische apparaten worden meer en meer geautomatiseerd.

Het doel van automatisering is het leven van de mens gemakkelijker en goedkoper te maken. Maar sommige taken worden ook secuurder, constanter, kwalitatiever of sneller uitgevoerd dan dat de mens zou kunnen. Automatisering wordt op vele manieren toegepast in de maatschappij.

Geschiedenis automatisering

De industriële revolutie gaat terug tot de 17e eeuw. De jaren daarna maakten verschillende branches ontwikkelingen door die ons leven hebben veranderd: de katoenindustrie, staalindustrie en stoomlocomotieven werden uitgevonden. Later kwam ook de elektriciteit en de telefonie, video en radio op de wereld. De automatisering begon pas echt toen de microchip werd uitgevonden. In de vroege 70’ jaren werd het mogelijk om een programmeerbare computer te besturen.

Verschillende vormen automatisering

Er bestaan verschillende vormen:

  • Industriële automatisering (processen in fabrieken geautomatiseerd)
  • Kantoor automatisering (werkzaamheden geautomatiseerd)
  • Grafische automatisering (workflow, ontwerp, print etc. geautomatiseerd)
  • Huis automatisering (huishoudelijke/elektrische apparaten geautomatiseerd)

Voorbeelden automatisering

De automatisering is mogelijk bij processen die logisch zijn, waar regels voor bestaan en zaken die zwart-wit gezien kunnen worden. Er zijn verschillende voorbeelden die automatisering mogelijk heeft gemaakt:

  • Online bankieren is geautomatiseerd
  • Verkeerslichten worden automatisch geregeld
  • Verlichting en verwarming binnenshuis door middel van domotica

Automatisering is niet altijd mogelijk

Niet alles kan door automatisering geregeld worden, er zullen altijd taken blijven die de mens beter zelf kan uitvoeren dan een computer. Denk bijvoorbeeld aan dingen die niet perse zwart-wit gezien kunnen worden, zoals: emoties herkennen, psychologie, keuzes maken, patronen herkennen, communiceren etc. Daarnaast zijn er, met de komst automatisering meer mensen nodig die software kunnen bouwen.