Werken in de techniek: AMADO enthousiasmeert scholen

Elektra & Domoticabedrijf AMADO deed mee aan het project Match2Work. Dit project brengt scholen en bedrijven bij elkaar. “We hopen in contact te komen met scholen en meer mensen te informeren over en enthousiasmeren voor het werken in de techniek!” zo legt René, eigenaar van AMADO Domotica, uit.

De tekorten in de techniek blijven namelijk groot, zo schrijven diverse kranten, zoals het AD. Meer dan de helft van alle technici is tussen de 45 en de 65 jaar. Als deze mensen met pensioen gaan, is de verwachting dat dit gat moeilijk opgevuld kan worden. 

AMADO is gevraagd mee te doen aan dit project. Door de samenwerking aan te gaan met Match2Work hoopt AMADO meer interesse in de vakopleiding Elektrotechniek te creëren. 

René vertelt: “AMADO heeft als één van de weinige installatiebedrijven een gespecialiseerde tak met domotica. We specialiseren ons in draadloze domotica, een tak van sport waar nog geen enkele school nog aandacht aan besteed.” 

Opbrengst project

Tijdens het event bleek er veel animo vanuit verschillende scholen te zijn voor draadloze domotica en de mogelijkheden binnen de bestaande opleidingen hiervoor. Zo heeft AMADO Domotica contact gelegd met docenten van VMBO-scholen, maar ook met docenten van middelbare scholen. Zo is AMADO Domotica met een middelbare VMBO-school een pilot-project gestart om de domotica systemen te introduceren bij de leerlingen. 

Match2Work

Het project Match2Work bestond uit een traject van verschillende dagdelen. Van het vaststellen van een casus tot een matchingavond. Het eindigde met een slotevenement wat 10 december plaatsvond in het Horizon College Hoorn. Tijdens het project kregen bedrijven, docenten, maar ook leerlingen de kans in contact met elkaar te komen. Ook AMADO Domotica wilde docenten en leerlingen informeren en enthousiasmeren.

Insteek AMADO

De leerlingen hebben geleerd hoe zij draadloos, zonder tussenkomst van schakeldraden of andere bedrading, schakelingen konden verzorgen voor bijvoorbeeld verlichting en een pneumatische hek. “Geïnspireerd door het enthousiasme van de leerlingen hebben we besloten ons verder in te zetten op dit project en te kijken of wij dit kunnen uitbreiden naar het MBO.” vertelt René. “Daarnaast lopen er nog gesprekken met de HAVO-VWO scholen in de hoop deze net zo enthousiast te krijgen voor bijvoorbeeld de PWS-opdrachten (PraktijkWerkStukken) van de leerlingen.”