Inbrekers gebruiken drones

Ook inbrekers hebben de voordelen van de drone ontdekt. Volgens verzekeraars en Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven gebruiken criminelen de onbemande vliegtuigjes om bij bedrijven en woningen naar binnen te kijken, bijvoorbeeld om te zien of er iemand thuis is. Soms gaan inbrekers een hele straat af.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad. Volgens Gea Wieles van de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven gebruiken inbrekers de drones nog niet op grote schaal. Maar drones worden steeds kleiner en goedkoper, waardoor ze steeds interessanter voor criminelen worden.

Drone voor slaapkamerraam

In de krant vertelt een 35-jarige vrouw uit Nootdorp hoe ze ’s morgens werd opgeschrikt door een drone voor haar slaapkamerraam. Die bleef daar een tijdje hangen, en na een paar seconde ging de drone verder naar het volgende huis. Volgens de vrouw werd er bij elk huis in de straat even naar binnen gekeken. Verzekeraars raden daarom aan om goed de gordijnen dicht te houden, zodat criminelen geen kans krijgen om met drones naar binnen te kijken.

Drones uit de lucht halen

De politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie werken aan een systeem om drones uit de lucht te halen. Dat is voornamelijk bedoeld voor onbemande vliegtuigjes die te hoog of op illegaal terrein vliegen, maar het zou ook van pas kunnen komen om drones van criminelen uit de lucht te kunnen halen. ‘Met een mobiele radar kan het mogelijk worden om drones van inbrekers te onderscheppen’, vertelt Siete Hamminga van Robin Radar Systems, een van de bedrijven die het systeem voor de politie ontwikkelen.

Dat criminelen gebruik maken van drones, is al langer bekend. Zo worden ze gebruikt om drugs over zwaarbewaakte grenzen te smokkelen, en gebruiken criminelen drones met warmtecamera’s om te achterhalen waar wietkwekerijen zijn gevestigd die ze kunnen beroven.

Bericht van: www.crimesite.nl